TR | EN
Projeler

YÜRÜTÜLEN PROJE ÇALIŞMALARI

DESIGN/DEVELOPMENT OF A PORTABLE V-NIR DEVICE FOR DOMESTIC BREAD WHEAT PROCUREMENT EVALUATION

(Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) destekli)

Buğday için teknik kalite, nihai ürün için uygunluk anlamına gelir. Buğdayın işlenmesiyle elde edilen un miktarı, teknik kaliteyi belirleyen birincil parametre olduğundan, yüksek un verimini destekleyen fiziksel özelliklerin yanı sıra, glüten içeriği ve bileşimi (protein kalitesi) de önemlidir. Bu projenin amacı, buğdayın kalite değerlendirmesi ve sınıflandırılması için yerli ve milli bir taşınabilir/el tipi cihazın prototipini tasarlamak ve geliştirmektir. Bu prototip, NIR ölçüm sensörü, bir mini işlemci kartı ve düğmeler ve ekranlar gibi gerekli çevre birimlerinden oluşacaktır. Sınıflandırma ve karar algoritması derin öğrenmeyi gerektirecektir. Bu sistem (prototip) ile TMO ve ticaret pazarında birinci sınıf ekmeklik buğday alımlarında en büyük tip belirleme sorunu azaltılmış olacaktır. Cihazın ayrıca ekili alanlarda bile erken aşamalarda rehabilitasyon araştırmalarına katkıda bulunması bekleniyor.

 

 

DISEASE DETECTION AND CLASSIFICATION OF WHEAT KERNEL TYPE USING FUSED INFORMATION FROM THREE IMAGING TECHNIQUE

(Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) destekli)

Buğday, insan beslenmesinin başlıca tarımsal bileşenleri arasında en çok üretilenidir. Buğday kalitesinin görünür, yakın ve uzak kızılötesi görüntüleme teknikleri kullanılarak belirlenmesi planlanmaktadır. Kalite kararında en önemli parametre olan buğdayın cinsi belirlenecektir. Buğdayın protein, glüten vb. içerikleri tahmin edilecektir. Yabancı artıkların, radikallerin ve kusurlu tohumların oranları otomatik olarak belirlenir. Bunlar için, her üç dalga boyundan gelen bilgileri ve yazılımı son zamanlarda geliştirilen çıkarmalı sınıflandırma teknikleri üzerine entegre eden bir sistemin tasarımı ve geliştirilmesi hedeflenmektedir. Nihai sistem ile buğdayın reyting, tanım ve sınıflandırma ve kalite değerlendirme görevleri üzerindeki insan etkisi ortadan kaldırılacak ve daha objektif kararlara ulaşılacaktır.